1875’ten bugüne “Centilmenlere İletişim Rehberi”

1875’te Cecil Hartley tarafından yazılmış olan “Gentleman’s Guide to Etiquette” adlı kitapta hala geçerliliğini koruyan ve pek çok centilmenin dikkat etmesi gereken kritik iletişim noktaları bulunuyor.  Buyrun yüz küsur yıldır yaşan centilmenlik kuralları;

* Karşınızdaki kişinin fikir ve yorumları yanlış olmasına rağmen inatla fikrinde direniyorsa, sinirleneceğiniz noktaya gelmeden konuyu kapatıp konuşmayı başka bir konuya yönlendirin.

* Fikirleri farklı olsa da karşınızdaki insanı sabırla dinleyin, onun yanlış olduğunu düşündüğünüz noktalarda fikrinizi kibarca, sinirlenmeden ve onun görüşünü aşağılamadan fikirlerinizi belirtiniz.

* Karşınızdakinin sözünü kesmeyin, konuşmak için onun cümlelerini tamamlamasını bekleyin.

* Karşınızdaki konuşurken ondan sıkıldığınızı veya onun konuşmasını umursamadığınızı ima edecek saate bakmak, karşınızdakinin yüzü yerine etrafa bakmak vs. gibi hareketlerden kaçının.

Centilmen iletişimi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Toplum içerisinde konuşurken, az bilgi sahibi olduğunuz konuda çok iddialı açıklamalar yapmayın ve konu hakkındaki bilginizin fazla olmadığını mutlaka dile getirin.

* Bir grup içerisindeyseniz konuşurken tüm ilgiyi üzerinize toplamaya çalışmayın. Bu toplum içinde kendinizi herkesten üstün gördüğünüzü sembolize eden oldukça kaba bir harekettir.

* Bulunduğunuz toplumda zeka ve kültür olarak diğerlerinden üstün olduğunuzu düşünüyorsanız, bunu kullanarak diğer insanların kendilerini küçük görmelerini ve değersiz hissetmelerini sağlamaya çalışmamalısınız. Herkesin anlayıp, ilgi göstereceği ve fikir belirtebileceği konuların konuşulabilmesi için gruptaki konu belirleme işini diğerlerine bırakıp bu konularda ortaya süreceğiniz fikirlerle onların size olan sevgi ve saygılarını artıracak şekilde iletişimde olmalısınız.

* İyi bir dinleyici olmak da bilgili ve kültürlü bir konuşmacı olmak kadar önemlidir.

* Grup içerisindeki konuşmadan uzaklaşıp kendi aralarında konuşan iki kişinin konuşması dinlenmemelidir.

* İnsanları sıkan uzun ve yorucu konuşmalar yapılmamalıdır.

* Kendinizle ilgili çok az konuşun, etrafınızdaki insanlar kendileri sizi keşfetmeye çalışsınlar.

* Biri sizi överse, alçak gönüllülükle bu övgüyü karşılayın.

* Asla insanları birbiriyle kıyaslamayın.

* Orada olmayan biri hakkında dedikodu yapmayın.

* Sürekli başkalarından alıntılar yapmayın. Ara sıra alıntılar kullanmak kültürünüzü ve zekanızı sembolize edebilir belki ama sürekli yapılırsa insanların zihninde yavan bir algı oluşturur.

* Bilgiçlik taslayıp ukalalık yapmayın, çünkü bu zekanın değil aptallığın sembolüdür.

İletişim

 

 

 

 

 

 

 

 

* Dilinizi doğru ve akıcı şekilde kullanın. En önemli kültür ve zeka sembolü kendi dilinizi ne kadar iyi şekilde ve doğru kelimelerle konuştuğunuzdur.

* Teknik ve mesleki terimler kullanmayın. Bu durum sizin konuşmanızdan insanların tat almamasına neden olur ve sizi sıkıcı hale getirir. Eğer zorunlu olarak kullanmanız gerekirse uzun uzun açıklama yapmayın.

* İnsanları güldürmek için kendinizi zorlamayın. Kendinizi bu yönde zorlamanız halinde sadece alay konusu olacak durumlara düşersiniz.

* Kendinizi övmekten; paranız, kişisel bağlantılarınız, lüks varlıklarınız, seyahatleriniz vs. hakkında konuşmaktan uzak durun. Bu topluluk içinde yapabileceğiniz en görgüsüz harekettir.

* Kendinizle alay ettirmeyin. Böyle durumlar oluştuğu zaman sakin,  soğuk ve masum bir tavırla etrafınızdaki insanları etkiniz altına alın.

Bir centilmenle kadın iletişimi

 

 

 

 

 

 

 

 

* Toplum içinde yaptığınız konuşmalarda yabancı dilde kelimeler ve alıntılar kullanmaktan mümkün olduğunca uzak durun.

* Birden fazla anlamı olabilecek cümleler kurmayın.

* Bir konuşma sırasında sinirlenirseniz ya konuyu değiştirin ya da öfkeniz dinene kadar susun. Böyle durumlarda daha sonra telafi edemeyeceğiniz sözler ağzınızdan dökülebilir.

* İnsanların özel hayatlarına ve aile hayatlarına saygı duyun. Başka birinin özel hayatıyla ilgili bildiğiniz birşeyi asla dile getirmeyin.

* Tanımadığınız insanlarla ilgili asla bir sıfat kullanmayın.

* Topluluğa öğüt vermeyin. Bu sizi haklı olsanız bile ukala gösterecektir.

* İnsanları övmeyin. Bu sizi samiyetsiz ve güvenilmez biri pozisyonuna düşebilir. (Sizden üstün birini övmeniz bencillik ve yalakalık, kadınları övmeniz onlarla konuşacak konunuz olmadığı hissiyatı uyandırabilir.)

Var mı bunlara ek bir centilmenin taşıması kesin gerek dediğiniz iletişim kuralınız?

Categories: Er kişiye bilgiler | Etiketler: , , , , , , , , | Yorum bırakın

Yazı dolaşımı

Var mı lafı olan?

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.